We zijn nog nauwelijks halverwege het jaar en nu al hebben veel jonge kinderen hun suikerlimiet voor een heel jaar overschreden. Voedselwaakhond Foodwatch vraagt aandacht voor dit opkomende probleem met de Suikermaxdag. Voor 4- tot 8-jarigen viel deze dag op 9 juli en voor 1- tot 3-jarigen valt de Suikermaxdag volgende week op 10 augustus.
We zijn nog nauwelijks halverwege het jaar en nu al hebben veel jonge kinderen hun suikerlimiet voor een heel jaar overschreden. Voedselwaakhond Foodwatch vraagt aandacht voor dit opkomende probleem met de Suikermaxdag. Voor 4- tot 8-jarigen viel deze dag op 9 juli en voor 1- tot 3-jarigen valt de Suikermaxdag volgende week op 10 augustus.
Maximaal 10% energieconsumptie uit vrije suikers
De Suikermaxdag is door Foodwatch in het leven geroepen om ouders en kinderen bewust te maken van het probleem van overconsumptie van (vrije) suikers. Dit zijn alle aan levensmiddelen en dranken toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in groenten, fruit en zuivel zitten horen hier dus niet bij.
Suikermaxdag is de dag in het jaar dat een bepaalde leeftijdsgroep de geadviseerde maximale inname van vrije suikers voor een heel jaar al heeft bereikt. Het advies van de World Health Organization (WHO) is om maximaal 10% van de dagelijkse energieconsumptie uit vrije suikers te halen, maar met name bij kinderen ligt dit percentage gemiddeld veel hoger.
Jaarlijkse suikerlimiet nu al in zicht of overschreden
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat kinderen van 4-8 jaar in een jaar gemiddeld maar liefst 19,5% in plaats van 10% van hun dagelijkse energieconsumptie uit vrije suikers halen. Hiermee krijgen zij dus bijna 2 keer zoveel suiker binnen als door gezondheidsinstanties wordt aanbevolen. Op 9 juli bereikten kinderen van 4-8 jaar dan ook al hun suikerlimiet voor een heel jaar.
Ook voor andere leeftijdsgroepen onder kinderen laat het overschrijden van de jaarlijkse suikerlimiet niet lang meer op zich wachten. Zo hebben kinderen van 9-13 jaar gisteren (26 juli) hun limiet al bereikt, terwijl de leeftijdsgroepen van 1-3 jaar (10 augustus) en 14-18 jaar (14 augustus) binnenkort volgen. Foodwatch stelt terecht dat deze tendens vanuit gezondheidsperspectief zorgwekkend is.
De rol van bewerkt voedsel bij suikerinname
Volgens Foodwatch ligt de verantwoordelijkheid voor het verminderen van suikerinname niet zozeer bij de consument, maar vooral bij voedselproducenten. En in het verlengde daarvan bij de overheid, die wetgeving zou moeten opstellen om het eetpatroon van jonge kinderen gezonder te maken. Ook gastouders en andere kinderopvangprofessionals kunnen in dit opzicht het goede voorbeeld geven.
Handig om in deze context te weten is dat iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers volgens het RIVM afkomstig is uit suiker en snoepgoed (28,1%) en niet-alcoholische dranken (23,6%). Vooral (zwaar) bewerkt voedsel is dus schuldig aan het suikeroverschot bij volwassenen en kinderen.
Meer weten over de Suikermaxdag en suikerconsumptie onder (jonge) kinderen? Bekijk hier de factsheet van Foodwatch.